Ще спре ли насилието във Франция или безизходицата ще продължи? Десетки полицаи са ранени

"Не разбирам по каква причина все едни и същи хора трябва да понасят страданията", категоричен бе протестиращ

07.04.2023 | 19:06 Редактор: Петя Кръстева

Над 100 души бяха арестувани във Франция след поредните масови протести. При демонстрациите в четвъртък отново се стигна до размирици и схватки с полицията. В интервю за вестник "Монд" премиерът призова за внимателен подход към ситуацията и изрази надежда, че "нещата ще се уталожат".

Синдикатите твърдят, че в четвъртък по улиците са излезли 2 милиона души. Според полицията те са били малко над половин милион. Отново има пострадали хора - десетки полицаи, но също и демонстранти, които категорично отказват да приемат възрастта за пенсиониране да се вдигне от 62 на 64 години. Точки на високо напрежение са Париж, Лион, Нант и други градове.

Протестиращите прекъснаха частично достъпа до зони от летището "Шарл де Гол". Протестиращи нахлуха в сграда, в която се намират офисите на френския клон на американската корпорация "Блек Рок". 

При протестите са нанесени и щети на магазини и заведения. 

"Тук сме и ще продължаваме да сме тук, защото не разбирам по каква причина все едни и същи хора трябва да понасят страданията", категоричен бе протестиращ. 

По думите на Оливие Форе, който е първи секретар на Социалистическата партия, "ако правителството не отстъпи, безизходицата ще продължи".

"Това е последната възможност за напредък или предприемане на действия. Защото е ясно, че след това нищо повече няма да е възможно", подчерта той. 

След седмиците на протести, ескалирали в насилие, Франция "има нужда от период на възстановяване", заяви премиерът Борн. С нетърпение е очаквана датата 14 април, когато Конституционният съвет ще се произнесе за законосъобразността на реформата. Противниците ѝ се надяват, че поне част от нея ще бъде отменена.

Вижте повече в репортажа на Григорий Неделков.

Снимка: БГНЕС