Бунтът във Франция ескалира: Палежи, схватки с властите и блокади

Протестиращите отказват да приемат повишаване на възрастта за пенсиониране

07.04.2023 | 13:49 Редактор: Вяра Димова

Десетки хиляди са участвали в поредните протести срещу пенсионната реформа, продължили до късно снощи във Франция. Демонстрантите категорично отказват да приемат възрастта за пенсиониране да се повиши от 62 на 64 години. Отново се стигна до размирици в някои от френските градове. 

Напрежението се засили най-вече в Париж, Лион и Нант, след като преговорите в сряда между правителството и профсъюзите претърпяха неуспех.

Демонстранти прекъснаха частично достъпа до зони от летището "Шарл дьо Гол". В Париж бяха блокирани улици. Окупираха входовете на университети. Протестиращи нахлуха в сграда, в която се намират офисите на френския клон на американската корпорация "Блек Рок".

Схватки с полицията имаше отново и в центъра на френската столица. При протестите бяха нанесени щети на магазини и заведения.  

Правителството продължава да настоява, че реформата е необходима. То се позовава на данните, според които Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за придобиване на право на пенсиониране.  

Страната отделя повече пари в сравнение с много други за пенсии. Според статистиката през 2021 г. средствата са били 13,8% от брутния вътрешен продукт на Франция. Конституционният съд има правомощията да се произнесе окончателно за реформата. Има очаквания, че част от нея може да бъде променена.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС