Ердоган: Нужна е реформа в ООН, некомпетентно е 5 държави да решават съдбата на човечеството

Президентът определи изгарянето на корана в някои страни като престъпление от омраза

04.04.2023 | 22:20 Редактор: Петя Кръстева
Ердоган: Нужна е реформа в ООН, некомпетентно е 5 държави да решават съдбата на човечеството

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтъкна отново необходимостта от реформиране на системата на ООН, предаде Анадолската агенция.

"Световен ред, в който съдбата на човечеството се решава само от 5 държави, е некомпетентен. Спешно е необходима цялостна реформа на Съвета за сигурност на ООН", заяви турският лидер след церемонията ифтар в централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара.

По отношение на перспективите за разрешаване на украинската криза той изрази увереност във възможността за установяване на справедлив мир между Русия и Украйна. Според него постигането на тази цел "ще осигури на страните достоен изход от настоящата ситуация и ще изведе региона от водовъртежа, в който е въвлечен".

Турският президент изрази и отношението си към провокациите срещу свещената книга на мюсюлманите - Корана, които се случват в редица държави, предаде БГНЕС.

"Отвратителните провокации, включително изгарянето на Корана, по никакъв начин не са приемливи и не могат да бъдат оправдани", каза той. Президентът Ердоган подчерта, че подобни действия представляват "ясно и недвусмислено престъпление от омраза".

"Подобни безчинства, които обиждат почти 2 милиарда души и ги разгневяват, трябва да бъдат прекратени", призова турският държавен глава.

Снимка: БГНЕС