Дания откри съмнителен обект в близост до взривения газопровод "Северен поток"

Според разследванията обектът не представлява риск за сигурността

29.03.2023 | 22:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Дания откри съмнителен обект в близост до взривения газопровод

Дания е открила цилиндричен обект в близост до взривения газопровод "Северен поток 2", който беше обявен за подозрителен от руския президент Владимир Путин, съобщи Датската агенция по енергетика, като добави, че това е "димен буй".

В изявлението на агенцията се казва, че обектът е бил изваден на дълбочина 73 метра и че "представител на собственика Nord Stream 2 AG е присъствал по време на изваждането". Според агенцията изваждането е приключило на 28 март.

"Разследванията показват, че обектът е празен морски димен буй, който се използва за визуална маркировка", се казва в изявлението, като се добавя, че "обектът не представлява риск за сигурността".

Руският президент Владимир Путин, който разкри откриването на обекта по-рано този месец, заяви, че експертите смятат, че това може да е сигнална антена за активиране на взривно вещество в тази част на газопровода.

Близо шест месеца след експлозиите, които засегнаха газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", все още остава загадка кой е отговорен за подводния саботаж, въпреки наказателните разследвания в страните, граничещи с повредената част от газопровода - Германия, Швеция и Дания.

Руският енергиен гигант "Газпром" държи мажоритарен дял в двата газопровода, а останалата част е собственост на германски, нидерландски и френски компании.

По-рано този месец германските прокурори съобщиха, че през януари следователите са претърсили кораб, за който се предполага, че е превозвал експлозиви, използвани при взривовете, пише БГНЕС.

Потвърждението за претърсванията дойде, след като "Ню Йорк Таймс" съобщи, че американски служители са получили нови сведения, които сочат, че "проукраинска групировка" е отговорна за саботажа.

Украинското правителство отрече да е замесено в акцията, а Кремъл отхвърли материала на "Таймс" като "диверсия".

Снимка: БГНЕС