Русия планира да поиска обезщетение за щетите върху "Северен поток"

Москва ще продължи да настоява за международно разследване с руско участие

27.03.2023 | 11:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Русия планира да поиска обезщетение за щетите върху

Москва може да поиска обезщетение за щетите, причинени от експлозиите на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, съобщи РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Тръбопроводите, които свързват Русия и Германия и минават по дъното на Балтийско море, бяха засегнати от необясними към момента експлозии миналия септември, като Москва определи тези действия като акт на "международен тероризъм".

"Не изключваме на по-късен етап да бъде повдигнат въпросът за обезщетението в резултат на експлозията на газопроводите "Северен поток", каза в интервю за руската медия ръководителят на отдела по икономическо сътрудничество в руското външно министерство Дмитрий Биричевски, предаде БТА.

Той добави, че западните страни се противопоставят на подготвената от Русия проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за независимо международно разследване на взривовете на "Северен поток".

"Въпреки това възнамеряваме да продължим да настояваме за всеобхватно и прозрачно международно разследване със задължителното участие на руски представители", каза Биричевски.

Снимка: БГНЕС