Захарова: САЩ не се нуждаят от разследване на "Северен поток", истината ще им навреди

Съветът за сигурност на ООН не подкрепи руско-китайската резолюция за международно разследване на експлозията

28.03.2023 | 11:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Захарова: САЩ не се нуждаят от разследване на

Вашингтон не се нуждае от разследване на "Северен поток", тъй като "изплуването на истината" представлява заплаха за тях и нанася пряка вреда. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

"Това разследване не само не е необходимо на Съединените американски щати и на всички, които те са посочили като съучастници, то ще им навреди, ще им причини пряка вреда, то създава заплаха за това, което е наистина важно за всички, а именно, появата на истината", каза дипломатът във вторник в ефира на телевизионния канал Solovyov Live TV.

Съветът за сигурност на ООН в понеделник не подкрепи руско-китайската резолюция за международно разследване на саботаж в "Северен поток". Документът беше подкрепен от три страни, нито един не гласува против, 12 се въздържаха. Така резолюцията не събра необходимите девет гласа за приемане. Русия, Китай и Бразилия гласуваха "за", Албания, Великобритания, Габон, Гана, Малта, Мозамбик, Обединените арабски емирства, САЩ, Франция, Швейцария, Еквадор, Япония се въздържаха.

Резолюцията беше подкрепена и от Беларус, Венецуела, Северна Корея, Никарагуа, Сирия и Еритрея. Те обаче не са членове на Съвета за сигурност на ООН и не са гласували.

Текстът на проекторезолюцията предлага да бъде инструктиран генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да създаде международна независима комисия "за провеждане на цялостно, прозрачно и безпристрастно разследване на всички аспекти на акта на саботаж на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, включително за установяване на извършителите, поръчителите, организаторите на саботажа и техните съучастници".

Снимка: БГНЕС