Путин се готви за дълга битка? Амбициите му за голяма армия сриват пазара на труда

Мобилизираните служители оставят празни работни места, които не могат да бъдат попълнени

29.03.2023 | 16:52 Редактор: Ирена Бакърджиева
Путин се готви за дълга битка? Амбициите му за голяма армия сриват пазара на труда

Стремежът на президента Владимир Путин да разшири въоръжените сили на Русия увеличава недостига на работна ръка, тъй като войната в Украйна привлича стотици хиляди работници в армията от други сектори на икономиката.

Данните на Федералната статистическа служба сочат нетно увеличение на военнослужещите през миналата година с около 400 000 души на фона на вече рекордно ниската безработица, изчислява Bloomberg Economics, след като Путин нареди призоваването на 300 000 резервисти в първата частична мобилизация в страната след Втората световна война.

Общият брой на приетите на служба вероятно е надхвърлил половин милион, според Александър Исаков, икономист по въпросите на Русия в Bloomberg. Това е така, тъй като данните не отразяват наемането на нови служители, които да запълнят празнините, оставени от войниците, които са били уволнени от началото на инвазията, и не отчитат набирането на служители от частни военни компании като известната наемническа група "Вагнер".

Според запознати с плана, Кремъл иска да наеме на договори още 400 000 военнослужещи през тази година, които да се бият в Украйна, тъй като Путин се подготвя за дълга битка. Той е одобрил цел за увеличаване на числеността на руската армия от 1,15 млн. на 1,5 млн. души, което може да отнеме времето до 2026 г.

Стотици хиляди руснаци в наборна възраст напуснаха страната, след като Путин обяви мобилизацията през септември, което допринася за демографския спад, според който населението в трудоспособна възраст може да намалее с 6,5% през следващото десетилетие. През декември централната банка на Русия предупреди, че "капацитетът за разширяване на производството в руската икономика е до голяма степен ограничен от условията на пазара на труда".

Около една трета от икономическите сектори, проследявани от статистическата служба, отбелязаха спад в заетостта през миналата година, но набирането на военнослужещи компенсира почти цялото негативно влияние върху общия брой.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС