В САЩ се готвят за размирици на протести след обвинения срещу Тръмп

Той заяви, че очаква да бъде арестуван днес

21.03.2023 | 07:50 Редактор: Вяра Димова
В САЩ се готвят за размирици на протести след обвинения срещу Тръмп

Органите на реда в различни точки на САЩ се готвят за възможността за размирици по време на протести на фона на очакване за повдигане на криминални обвинения срещу бившия президент Доналд Тръмп. 

Докато съдебни заседатели решават дали да се повдигнат обвинения срещу Тръмп за даване на пари на актрисата във филми за възрастни Сторми Даниелс за премълчаване на връзка между двамата, органите на реда са нащрек за протести, които могат да доведат до насилие.

Към момента не се знае дали съставът ще е за повдигане на обвинения. Но опасенията са, че призивът на бившия президент за протести и "връщане на нацията" може да подклади напрежението в страната. По-рано Тръмп заяви, че очаква да бъде арестуван днес. Той също отрича обвиненията за връзка с Даниелс и описва разследването за фалшификация на документи за прикриване на плащане от адвоката му запазване на мълчание като политически мотивирано. 

"Вашингтон пост" съобщава, че властите на места като Ню Йорк, Атланта и Палм Бийч, Флорида са прегледали различни възможности за ответни действия, след като някои видяха в риториката на Тръмп прилика с тази около щурма на Капитолия от 6 януари. Изданието допълва, че според експерти по екстремизма коментарите за протести в онлайн пространството са разпилени, вместо обединени и наред с призиви за насилие може да се видят и послания да не се прави нищо, информира БНР.

Отделно към момента няма индикации ключови политически привърженици на Тръмп да подкрепят идеята за протести. В Махнатън, около съдебната зала където евентуално Тръмп може да дойде да му бъдат повдигнати обвинения и да му се поставят белезници в понеделник имаше приготовления за издигане на метални заграждения. 

Снимка: БГНЕС