МО на Русия награди пилотите на изтребителите, свалили американския дрон в морето

Според Шойгу безпилотният летателен апарат се е приближавал към границите с изключени транспондери

17.03.2023 | 14:12 Редактор: Ирена Бакърджиева
МО на Русия награди пилотите на изтребителите, свалили американския дрон в морето

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу представи за държавни награди пилотите на изтребителите Су-27, чиито маневри доведоха до падането на американския дрон в Черно море, съобщава от пресслужбата на ведомството. От там отбелязват, че действията на пилотите на изтребителите са предотвратили нарушаването на "границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен с цел провеждане на специална военна операция", предава "Коммерсанть".

Министерството на отбраната на Русия отбелязва, че американският дрон се е приближавал към границите на Русия с изключени транспондери. По време на полета той е нарушил "границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен за провеждане на специална военна операция", които са публикувани в "съответствие с международните стандарти", пише "Фокус".

За разпознаване и прехващане на дрона във въздуха са вдигнати изтребители от дежурните сили на ПВО (ПВО). "Руските изтребители не са използвали бордови оръжия, не са влизали в контакт с безпилотен летателния апарат и са се върнали безопасно на родното си летище", добавиха от министерството.

Снимка: БГНЕС