Руски кораби охраняват мястото на инцидента с американския дрон, извадили са отломки

Според САЩ останките са само парчета фибростъкло или малки части от дрона

17.03.2023 | 11:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Руски кораби охраняват мястото на инцидента с американския дрон, извадили са отломки

В няколко канала в Twitter се появи спътникова снимка на района на падане на американския безпилотен летателен апарат MQ-9 Reaper в Черно море след сблъсъка му с руския Су-27 в сряда. Там се виждат поне осем руски плавателни съда, които не допускат никого до мястото на инцидента.

Вчера руснаците намериха дрона във водите в близост до Севастопол и предприемат действия за изваждането му.

САЩ смятат, че Русия е извадила някои отломки в Черно море от сваления американски разузнавателен дрон, заяви пред CNN американски служител, запознат с въпроса. Служителят описва откритите останки като парчета фибростъкло или малки парчета от дрона MQ-9 Reaper. Но администрацията на Байдън омаловажи значението на останките от дрона или потенциала да се събере някаква чувствителна информация от тях, пише "Фокус".

"Направихме невъзможно за тях да могат да съберат нещо с разузнавателна стойност от останките на този дрон, каквито и останки да има на повърхността на водата", заяви Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност, пред CNN в сряда.

След сблъсъка между американския дрон и руските изтребители рано сутринта във вторник, операторите на дрон са предприели стъпки да изтрият важния софтуер на дрона, преди да падне в Черно море, според американски служители.

Снимки: Twitter 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Бай Ганьо
преди 1 година
Да, ние пасем трева. Изтрили софтуера, глупости. Дрона е продължил да лети, за да даде време да се изтрие супер секретната информация. Много сте зле. Сигнализирай за неуместен коментар