Руски подводен робот откри сваления дрон, американците може да опитат да го унищожат

Експертите разработват решение за изваждането му от морското дъно

16.03.2023 | 18:25 Редактор: Ирена Бакърджиева
Руски подводен робот откри сваления дрон, американците може да опитат да го унищожат

Специалисти от руското военно ведомство успяха да открият американския дрон MQ-9 Reaper, който падна в Черно море на 14 март. Дронът е намерен на дъното на морето, на 60 километра от Севастопол, на дълбочина 850-900 метра.

Това съобщи за ForPost източник, близък до руското министерство на отбраната и запознат с подробностите по операцията.

"На дъното на морето се спусна подводен робот, който откри MQ-9 Reaper на дълбочина около 850-900 метра. Недалеч от тази зона е дълбоководният клон на газопровода "Южен поток", казва източникът на ForPost.

По думите му в момента руски военен кораб дежури на повърхността на водата в района на падането на американския дрон. Периметровата зона на мястото на падането на дрона също се охранява. Източникът съобщава, че сега експертите разработват решение за по-нататъшни действия за издигане на дрона от морското дъно.

"Дълбочината, където лежи дронът, е доста прилична. За да се извърши възстановяването, е необходимо да се използват средствата, които са били използвани за повдигане на потъналите дълбоководни подводници", казва източникът.

Според квалифициран събеседник на ForPost, такива средства са на разположение на армията и флота и сега се разработва план за възможността за тяхното ефективно използване в зоната на падане на MQ-9 Reaper.

Специалистът в интервю за ForPost отбеляза, че вътрешният електронен "пълнеж" на дрона, както и неговият двигател, представляват интерес за руското министерство на отбраната. На свой ред, отбелязва той, не е изключен сценарий, при който силите на САЩ да се опитат да унищожат дрона със собствени средства, преди да бъде издигнат на повърхността.

В сряда, 15 март, секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев в ефира на телевизионния канал "Россия-1" заяви, че е необходима работа по изваждането на падналия дрон от морското дъно и тя ще бъде извършена.

Снимка: БГНЕС


2
6 rate up comment rate down comment 5
R
преди 1 година
Но защо американците не си го извадят този дрон, нали е в неутрални води. Сигнализирай за неуместен коментар
1
41 rate up comment rate down comment 7
Иван
преди 1 година
Що да не го извадят. Той е в техни , руски води Сигнализирай за неуместен коментар