Руснаците стигнаха до мястото на сваления дрон, Остин и Шойгу обсъдиха инцидента

САЩ са взели мерки за деактивиране на софтуера на безпилотното летателно средство

16.03.2023 | 13:51 Редактор: Ирена Бакърджиева

Руснаците са стигнали района в Черно море, където във вторник вечерта се разби американският разузнавателен дрон, ударен, според Вашингтон, от руски изтребител.

От американската армия съобщиха, че апаратът е паднал на място с дълбочина 1500 метра. Американската страна обаче е взела мерки за деактивиране на софтуера, така че дори руснаците да открият части от дрона, да не могат да се сдобият с много информация от него.

Снощи телефонен разговор проведоха американският и руският министър на отбраната Лойд Остин и Сергей Шойгу. Според съобщение на Москва, Шойгу "дал да се разбере", че Русия ще отговаря пропорционално на провокации около своите граници. Американският министър потвърди за състоялия се разговор.

"Съединените щати ще продължат да летят и действат навсякъде, където международното право позволява. Русия има задължението нейните военни самолети да летят професионално и безопасно", заяви Остин.

Снимка: БГНЕС


2
7 rate up comment rate down comment 1
Дрончо
преди 1 година
Хамериканците имат интереси в затвореното Черно море, а Руснаците "немат" интереси в близост до руските граници, бре бре... Сигнализирай за неуместен коментар
1
20 rate up comment rate down comment 1
Аз
преди 1 година