Фон дер Лайен иска да измести Столтенберг? Ще се кандидатира за глава на НАТО

Според La Repubblica подготовката за това е започнала преди няколко седмици

07.03.2023 | 12:48 Редактор: Ирена Бакърджиева
Фон дер Лайен иска да измести Столтенберг? Ще се кандидатира за глава на НАТО

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще кандидатства за ролята на генерален секретар на НАТО, ако не бъде преизбрана в Европейската комисия, твърди във вторник италианският вестник La Repubblica.

Според изданието подготовката за това е започнала преди няколко седмици.

Пътуването на Фон дер Лайен в Канада и САЩ от 7 март трябва да се "разгледа в различна светлина", тоест в контекста на евентуално издигане на нейната кандидатура за поста генерален секретар на НАТО, пише вестникът.

На срещата на върха на Алианса през юли във Вилнюс ще бъде направен опит за удължаване на мандата на Йенс Столтенберг, който изтича през септември, с още една година, според La Repubblica. Мандатът на Фон дер Лайен изтича през лятото на 2024 г.

Според вестника Фон дер Лайен начело на НАТО би било "идеално решение за американците, тъй като потенциалните алтернативни кандидати не са съвсем убедителни". В същото време нейните претенции за поста "нарушават сценариите, които страните и партиите градят през последните месеци в навечерието на изборите догодина", пише "Фокус".

Председателят на Европейската комисия ще замине за Отава на 7 март, а на следващия ден за Вашингтон. В столицата на САЩ тя ще се срещне с президента Джо Байдън. Прессекретарят на президента на САЩ Карин Жан-Пиер потвърди информацията за планираната среща. Според нейното изявление Фон дер Лайен и Байдън ще обсъдят сътрудничеството в областта на околната среда и сигурността, ситуацията в Украйна и въпроси на взаимодействието с Китай.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Урсула
преди 1 година
Съсипа ЕС, сега ще довърши и НАТО. Сигнализирай за неуместен коментар