Как Швейцария се справи с главозамайващата инфлация?

Инфлацията в страната достигна 29-годишен връх от 3,5% през 2022

05.03.2023 | 22:16 Редактор: Михаела Димитрова
Как Швейцария се справи с главозамайващата инфлация?

Докато много страни в света се борят с упорито високата инфлация, ръстът на цените далеч не е толкова драматичен в Швейцария, пише CNBC.

Инфлацията в страната достигна 29-годишен връх от 3,5% през 2022 г. Макар и все още висока по швейцарски стандарти, тя е много под двуцифрените числа в други развити икономики като Великобритания (11,1%) и ерозоната (10,6%).

Кои фактори помогнаха на Швейцария да се предпази от ширещата се инфлация?

Цените започват от висока база

Швейцария е една от най-богатите страни в света с БВП на човек от населението над нивото в други големи икономики като САЩ, Япония и Германия, пише Investor.bg.

Там живеят и едни от най-богатите хора в света със средно богатство от 696 604 долара на пълнолетен гражданин и високи разходи за издръжка на живот.

Швейцарските градове Цюрих и Женева редовно попадат в топ десет на най-скъпите градове в света в класациите на Economist Intelligence Unit, въпреки че разходите за живот в други скъпи градове като Сингапур и Ню Йорк също растат.

Швейцарските граждани не са толкова засегнати от растящите цени, тъй като харчат по-малък дял от доходите си за основни стоки като храна и жилище спрямо продукти от неосновна необходимост.

„Тъй като средностатистическите жители са доста богати, делът на храната в общия бюджет на домакинствата не е толкова голям, колкото в други страни“, отбелязва преподавателят по икономическа история в Цюрихския университет Тобиас Щрауман.

„Ние също имаме неравенство, разбира се. Но от международна гледна точка имаме според мен много добре функционираща социална политика“, допълва той.

Стабилност на швейцарския франк

Друга причина за относителната ценова стабилност в Швейцария е силният швейцарски франк.

Валутата на страната стабилно расте и достигна паритет спрямо еврото през 2022 г. Макар че много валути се сринаха спрямо поскъпващия американски долар, швейцарският франк остана стабилен на фона на волатилност в Европа.

Това до голяма степен се дължи на статута на „убежище“ на валутата или на дефанзивен актив. Швейцарският франк е силно подкрепен от голям златен резерв, облигации и финансови активи, които помагат на Швейцарската национална банка да гарантира стабилност на валутата във времена на волатилност.

Това също е от полза за Швейцария, чиято икономика е силно зависима от международната търговия.

Снимка: Pixabay