Малкият и среден бизнес са ощетени най-много от високата инфлация у нас

За 83% проблем е бил и ръстът в цените

21.02.2023 | 14:42 Редактор: Вяра Димова
Малкият и среден бизнес са ощетени най-много от високата инфлация у нас

През миналата година най-силно негативно влияние на българските малки и средни компании (МСК) е оказала високата инфлация, става ясно от анализа на данните от попълнената от над 500 МСК анкета на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. 

Оказва се, че близо 83% от тях отбелязват като проблем ръста в цените, а на второ място по негативно въздействие анкетираните са поставили политическата обстановка в страната – тя се е отразила неблагоприятно на 63,5% от фирмите. На трето място по негативно влияние са класирани проблемите във веригите за доставки (57,6% от фирмите), пише investor.bg.

Националното проучване показва още, че оценките на собствениците на малките и средните предприятия за развитието на бизнеса им по отношение на предлаганото портфолио от продукти и услуги, извършените продажби и позицията им на пазара в страната се запазват непроменени в сравнение с предишната година.

По отношение на позицията на МСП на чуждестранните пазари 58,6% от анкетираните посочват, че пазарният им дял остава без промяна. Въпреки това само 25,7%  от МСП са регистрирали нарастване на печалбата през годината. 

Снимка: БГНЕС