Захарова бие тревога: В Одеса разтоварват радиоактивни материали

Говорителят на руското МВнР призова международните организации да подминават данните

01.03.2023 | 13:25 Редактор: Елеонора Танева
Захарова бие тревога: В Одеса разтоварват радиоактивни материали

Русия предупреждава режима в Киев да не предприема необмислени действия и призовава международните организации да обърнат внимание на данните, че Украйна подготвя провокация с радиоактивни вещества. 

Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, разпространен в сряда.

"Призоваваме съответните международни организации да обърнат внимание на тази информация. Ние предупреждаваме режима в Киев и неговите западни партньори срещу всякакви необмислени действия, които застрашават живота и здравето на хиляди цивилни", подчерта говорителят на руското МВнР.

Захарова отбеляза, че пристанищата на Одеска област, които са част от зърнената сделка, могат да бъдат използвани за доставка на радиоактивни материали в Украйна. 

"Според наличната информация на 16 февруари контейнери с радиоактивни вещества и английска маркировка са били доставени в пристанище Черноморск, заобикаляйки митническата проверка от територията на една от европейските държави", каза Захарова. 

До думите ѝ на 19 февруари подобни контейнери, съдържащи радиоактивното вещество California-252, са били доставени на кораб в пристанището на Одеса, информира ТАСС. Системата за радиоактивен мониторинг била изключена. Журналистическо разследване установило, че доставчикът на това радиоактивно вещество е американската компания Frontier Technology Corp., занимаваща се с производство на контейнери за радиоактивни изотопи.

Снимка: БГНЕС


1
12 rate up comment rate down comment 4
Лудото Ленче
преди 1 година
Страната на световното зло е Америка ! Сигнализирай за неуместен коментар