Руските семейства изнемогват, търсят евтини западни дрехи и храни

Потребителският сектор представлява около половината от икономиката

01.03.2023 | 11:20 Редактор: Искра Ангелова
Руските семейства изнемогват, търсят евтини западни дрехи и храни

Войната на Путин в Украйна удари сериозно руските потребители. Навигирането във военновременна потребителска икономика се оказва скъпо и отнема много време за Лариса Руденко.

45-годишната домакиня от Воронеж, Централна Русия, казва, че купуването на дрехи за нейната дъщеря тийнейджърка е станало почти невъзможно след изчезването на по-евтините западни марки, докато руските копия са твърде скъпи и остарели. Бюджетът на семейството е разтегнат и изборът не е по-лесен, когато става въпрос за храна или дълготрайни стоки.

"Просто не знаеш къде да отидеш. Може би с времето ще се отворят повече магазини и ще намерим заместители", каза тя.

Въпреки оптимистичните приказки на президента Владимир Путин за очакване на "известен растеж" през тази година, продажбите на дребно остават в свиване, което вече е по-продължително от спадовете по време на глобалната пандемия.

Спадът представлява това, което според Bloomberg Economics е "постоянен спад" в стандарта на живот, подобно на обедняването и рекордния период на свиване на продажбите на дребно в годините след анексирането на Крим през 2014 г. Потребителският сектор представлява около половината от икономиката.

Това е ярък контраст с устойчивостта на една икономика, която претърпя година на санкции с много по-плитка рецесия, отколкото първоначално се очакваше.

Въпреки че паническото пазаруване подкрепи потреблението през седмиците след инвазията преди година, оттогава то се спусна дълбоко и остана там до началото на тази година, според прогнози, събрани от Bloomberg, като разходите на домакинствата се очаква да спадат всяко тримесечие през 2023 г.

Данните, които трябва да бъдат публикувани в сряда, ще покажат, че продажбите на дребно през януари са се свили с приблизително 10,7% спрямо година по-рано, като падат за 10-и пореден месец в период, по-дълъг от техния срив в разгара на пандемията през 2020 г. Реалните заплати вероятно са паднали най-рязко през декември спрямо предните пет месеца, според проучване на Bloomberg сред анализатори.

"Търговията на дребно е един от секторите на икономиката, който пострада най-много миналата година", каза Олга Беленкая, икономист във Finam.

След признаците за съживяване на потребителите през януари, високочестотните оценки на номиналните разходи показаха забавяне и след това спад през последните седмици. Беленкая смята, че търговията на дребно миналата година е имала най-рязкото си свиване от 2015 г. насам със спад от 6,7% в реално изражение.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg.


1
1 rate up comment rate down comment 0
^^©
преди 1 година
Имам странно усещане, че комунистите са се изнесли в западния "цял Свят", членуват в "демократическата" партия и налагат методите си за пропаганда в стил "гнил" капитализъм.Ционистка им работа! Сигнализирай за неуместен коментар