Русия има големи проблеми с бюджета, но и много сериозен резерв

Следващите месеци ще бъдат решаващи за това как руската икономика ще се справи с новия пакет от санкции

16.02.2023 | 11:55 Редактор: Тодор Петров
Русия има големи проблеми с бюджета, но и много сериозен резерв

През януари бюджетният дефицит на Русия достигна рекордните 1,8 трлн. руски рубли (24,4 млн. долара), като разходите нараснаха с 58% спрямо предходната година, докато приходите намаляха с повече от една трета. 

Промишленото производство и продажбите на дребно през декември отбелязаха най-големия си спад на годишна база от началото на пандемията от Ковид-19 в началото на 2020 г. Продажбите на дребно спаднаха с 10,5% на годишна база, а промишленото производство се сви с 4,3% в сравнение със свиването от 1,8% през ноември.

Следващите месеци ще бъдат решаващи за това как руската икономика ще се справи с новия пакет от санкции и докога ще може да влага средства във военната си атака срещу Украйна, пише в свой анализ CNBC. 

Финансовото министерство сигнализира за огромни авансови плащания за държавни поръчки през януари, които възлизат на пет пъти повече от тези през януари 2022 г. Въпреки това Русия все още разполага с много средства в резерва си. 

Няколко доклада от миналата година навеждат на мисълта, че Москва може да инвестира в поредната вълна от резерви в юани и други "приятелски" валути, ако приходите от петрол и газ позволят това. И все пак, предвид настоящата фискална ситуация, Москва може да не успее да попълни валутните си резерви за известно време, казва Агата Демаре, директор по глобалните прогнози в Economist Intelligence Unit.

"В наши дни статистиката е държавна тайна в Русия, особено по отношение на резервите на държавните инвестиционни фондове - много, много трудно е да се разбере кога ще се случи това, но всичко, което виждаме от фискалната позиция, показва, че нещата не вървят много добре, и затова е ясно, че Русия трябва да изтегли средства от резервите си", казва тя пред CNBC.

Руското правителство започна програма за локализация и заместване на вноса заедно с компании от т.нар. приятелски страни, с цел в крайна сметка да се създаде нова технологична инфраструктура през следващите няколко години.

Четете повече в investor.bg