ЕК за новите санкции: Пропагандистите на Путин да се добавят към списъка

Десетите рестрикции включват спиране на износа на някои стоки и засягат организации и парламентаристи

15.02.2023 | 14:28 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕК за новите санкции: Пропагандистите на Путин да се добавят към списъка

Спиране на износа на стоки и технологии с двойна употреба, електроника, машини, резервни части, антени, кранове. Това предвиждат новите санкции срещу Русия, които Европейската комисия предлага да бъдат приети до 24 февруари - датата на руската инвазия в Украйна. Стойността на новите санкции е 11 млрд. евро.

Предложението предвижда спиране на износа на стоки и технологии, сред които електроника, машини, резервни части, антени и кранове, поясни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. По нейните думи се предлагат допълнителни забрани за износ на стоки с двойна употреба. Към списъка на санкционираните ще бъдат добавени и представители на Иран заради осигурените от Техеран дронове за поразяване на цели в Украйна.

ЕК настоява да бъдат въведени още мерки срещу заобикалянето на санкциите, срещу разпространители на руска пропаганда и военни ръководители. Ще бъдат засегнати 100 организации, както и парламентаристи и висши представители на руското правителство, допълни върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от БТА.

"Руският президент Владимир Путин води война в общественото пространство с армия от мрежи за пропаганда и дезинформация, които разпространяват отровни лъжи, за да поляризират нашите общества", заяви Фон дер Лайен. "Предлагаме пропагандистите на Путин и военни ръководители да се добавят към списъка на санкционираните; ще преследваме олигарсите, които се опитват да скрият или прехвърлят собствеността на имуществото си в ЕС", посочи тя.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Питам се....
преди 1 година
ЕС не беше ли икономически съюз? Защо денонощно се занимава с Путин? Няма ли да свършат нещо полезно за европейските граждани? Сигнализирай за неуместен коментар