75% от руснаците подкрепят войната в Украйна, рейтингът на Путин остава висок

От началото на инвазията досега стотици хиляди руски граждани са напуснали страната

23.02.2023 | 11:42 Редактор: Петя Кръстева
75% от руснаците подкрепят войната в Украйна, рейтингът на Путин остава висок

С приближаването на първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна оценките показват, че Москва е претърпяла огромни загуби. По данни на Украйна близо 150 хил. руски войници са загинали, а броят на ранените е още по-голям. Унищожена е и бойна техника за десетки милиарди долари.

В допълнение към тези загуби, международната общност наложи строги санкции на Руската федерация заради войната. В резултат руската икономика загуби стотици милиарди долари, а икономиката е в упадък, пише Emerging Europe.

Въпреки тези огромни загуби по-голямата част от руското население подкрепя войната. Според скорошна статия на UnHerd приблизително 75% от руснаците одобряват войната. Малцина са тези, които осъждат Кремъл за военното нахлуване в Украйна. Освен това, рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин остава висок през цялата война.

Повечето руснаци изглежда не смятат, че Украйна трябва да бъде независима държава. Те не вярват в украинския етнос или украинския език. Вместо това мнозинството руснаци смятат, че държавата Украйна, нейният народ и нейният език са фалшива конструкция, а руснаците и украинците са един народ.

След началото на войната започна да става все по-трудно да се игнорират факти и данни за ситуацията на фронта. Малки групи руски граждани протестираха срещу правителството, но правителството бързо потуши протестите. Оттогава демонстрациите затихнаха, с изключение на някои единични прояви, предаде investor.bg

От началото на инвазията досега стотици хиляди руски граждани са напуснали страната. Икономиката на Русия се свива, хиляди чуждестранни компании прекратиха дейност в страната. Много руснаци загубиха работата си, световната инфлация направи цените на стоките в Русия по-високи, а стандартът на живот започна да пада. В резултат много образовани руснаци правят опити да се преместят в чужбина. Много от тях обаче също не осъждат войната, т.е. те бягат от страната, за да подобрят качеството си на живот, а не да протестират срещу решенията, взети от властите. 

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
АлександЪр
преди 1 година
Петя Кръстева: Въпреки тези огромни загуби по-голямата част от руското население подкрепя войната. ... рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин остава висок през цялата война.Хиляди хора поздравяват Путин (3 минути, "много" хора по улиците): https://youtu.be/r_gI24BG2E4?t=1065Недостигът на наборници принуди руското правителство да изпрати престъпници на война https://ria.ru/20230105/vagner-1843111082.html20 000 избити села в Русия https://***.kp.ru/daily/26927.4/3977 ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Kaкто и да погледнем, трябва да сме благодарни на Руснаците - два пъти ни помагат - срещу турците и германците ... Сигнализирай за неуместен коментар