Германия: Около нас стана тихо, а всички щяха да доставят танкове на Украйна

"Техниката и боеприпасите са ограничени", подчерта генералният секретар на Германската социалдемократическа партия

06.02.2023 | 09:50 Редактор: Петя Кръстева
Германия: Около нас стана тихо, а всички щяха да доставят танкове на Украйна

Генералният секретар на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Kевин Кюнерт заяви, че европейските партньори на Германия мълчат по въпроса с изпращането на танкове след решението на правителството да изпрати на Украйна танкове Leopard 2 от резерва на германските въоръжени сили. Това мнение той в интервю за телевизионния канал ZDF.

"През последните няколко седмици понякога изглеждаше, че всички искат да доставят танкове, а само Германия не го прави. Сега виждаме, че Германия е поела конкретни задължения, че танкова рота наистина ще бъде доставена. И изведнъж около нас стана много тихо", подчерта генералният секретар на ГСДП, коментирайки твърдението, че много европейски партньори на ФРГ все още не са поели конкретни ангажименти за доставка на танкове за Киев.

Кюнерт подчерта, че германският канцлер Олаф Шолц и министърът на отбраната Борис Писториус преговарят почти всеки ден, особено с партньорите в ЕС по този въпрос. 

Той уточни, че техниката и особено боеприпасите са ограничени. "Това не е някакъв голям склад със стоки, където всичко ще е готово, но някой отказва да го достави. Има малко наличности", обобщава той.

Списание Spiegel съобщи, че германското правителство активно се опитва да убеди други страни да вземат конкретно участие в доставката на военно оборудване за Украйна, но досега практически няма ангажименти от страна на европейските партньори. Според изданието Германия е "предприела активна дипломатическа офанзива" за осъществяване на планираната доставка на бойни танкове "Леопард" 2 в Украйна. Въпреки това в канцеларията на федералния канцлер и в германското министерство на отбраната нарастват съмненията, че плановете за изпращане на оборудване в Киев, обявени от Шолц, могат да бъдат изпълнени поради липсата на ангажименти за доставки от други европейски партньори, пише "Фокус".

На 25 януари германското правителство потвърди, че ще изпрати 14 танка "Леопард" 2 в Украйна и ще даде разрешение на други страни за реекспорт на тези бронирани машини. Според министъра на отбраната на Германия Борис Писториус Leopard 2 ще бъде изпратен в Украйна "до края на март". Великобритания, Норвегия, Полша, Словакия и Франция също обявиха намерението си да предоставят на Киев танкове западно производство. Киев очаква да получи до 140 танка от 12 държави като първа партида.

Снимка: БГНЕС