Македонска ТВ вмъкна "цигани" в субтитри на българин от спора на границата (+ВИДЕО)

Демократичните сили на ромите в РСМ яхнаха измисления скандал

04.02.2023 | 20:15 Редактор: Елеонора Танева

Демократичните сили на ромите в Северна Македония реагираха заради видео с грешни субтитри, излъчено по телевизия Канал 5 , което показва спор между български граждани и служители на граничните служби на Северна Македония на ГКПП Деве Баир.

Във видеото, озаглавено "Български граждани псуват македонските полицаи на Деве баир", един от българите казва: "От два часа през нощта сме станали, за да отидем на гроба на Гоце Делчев и ти тук сега ми създаваш проблем, за да вляза". В субтитрите на медията въпросното изказване е преведено с думите: "А вие тука цигани ми правите проблем да вляза”.

Демократичните сили на ромите в Северна Македония разпространиха позиция на своята страница във Facebook, в която се посочва, че "този клип ясно показва как българският народ и държава се отнасят и обиждат ромите, разпространявайки национал-фашистка омраза, за съжаление в 21 век".

В позицията се допълва, че предвид, инициираното вписване на българите в конституцията на (Република Северна) Македония, партията им настоява „за публично осъждане на това събитие”, а „заради обидата, нанесена на ромите” депутатът от ромски произход в парламента на Северна Македония Лятифе Шиковска "да се разграничи от гласуване на промените в Конституцията", информира БТА.

"Очакваме и министърът на външните работи Буяр Османи и министър-председателят Димитър Ковачевски да застанат в защита на своите сънародници роми, както и всички ромски партии, които са в коалиция със сегашното правителство, защото ромите са неразделна част от тази държава", се казва в позицията на Демократични сили на ромите в Северна Македония.


2
0 rate up comment rate down comment 0
българин
преди 1 година
Затова винаги трябва да има субтитри, а не дублаж. Оригиналният звук трябва да бъде запазен, още повече щом става въпрос за новини. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
След време ште комадват пак *** Сигнализирай за неуместен коментар