Проблемите с Турция топят шансовете на Швеция за членство в НАТО

Стокхолм ще трябва да чака развоя на изборите и дали Ердоган ще остане на власт

22.01.2023 | 08:13 Редактор: Тодор Петров
Проблемите с Турция топят шансовете на Швеция за членство в НАТО

Кандидатурата на Швеция за членство в НАТО е изправена пред задънена улица, тъй като исканията на Анкара към Стокхолм да предаде кюрдски активисти и да предотврати митинги срещу ръководството на Турция обтегнаха отношенията, предаде АФП.

Шансовете това да се промени след парламентарните избори в Турция, които трябва да се проведат в средата на май, са несигурни, казва Пол Левин, директор на Института за турски изследвания към Стокхолмския университет.

"Сега вероятно можем да забравим за турската ратификация преди изборите, които изглежда са насрочени за 14 май. Това, което ще се случи след това, зависи отчасти от това кой ще спечели", каза Левин пред АФП.

Възраженията на президента Реджеп Ердоган срещу членството на Швеция в НАТО до голяма степен се основават на отказа на Стокхолм да екстрадира турски граждани, които Анкара иска да преследва за "тероризъм", пише БГНЕС.

Протест на крайнодесен политик пред турското посолство в Стокхолм в събота допълнително обтегна отношенията. Расмус Палудан е шведско-датски активист, който вече е осъждан за расистки обиди.

Миналата година той предизвика безредици в Швеция, когато направи обиколка из страната и публично изгори копия на Корана. В събота той изгори още един екземпляр от свещената книга на мюсюлманите след почти едночасова реч, в която заклейми исляма. Анкара привика посланика на Швеция, за да изрази възмущението си, след което отмени посещението на шведския министър на отбраната Пал Йонсон. То беше насрочено за следващия петък в Анкара.

Снимка: БГНЕС