Политик изгори Корана пред турското посолство в Стокхолм

Чавушоглу: Престъпленията от омраза и расизъм не са свобода на мисълта

21.01.2023 | 20:20 Редактор: Тодор Петров
Политик изгори Корана пред турското посолство в Стокхолм

Шведско-датският активист активист и политик с антиимигрантски възгледи Расмус Палудан изгори Корана пред турското посолство в Стокхолм, предаде агенция Ройтерс.

По същото време в Анкара се състоя демонстрация пред шведското посолство в знак на протест. По-рано министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу остро осъди "провокативното действие, което очевидно представлява престъпление от омраза".

"Никой не може да нарече това свобода на мисълта. Не позволяват да се изгаря книга на друга религия, но когато става въпрос за Корана, за ислямофобията, веднага казват, че е свобода на изразяване и на мисълта. Престъпленията от омраза и расизъм не са свобода на мисълта", настоя той.

Турските власти отмениха и планираното за 27 януари посещение на шведския министър на отбраната Пал Йонсон заради антитурски демонстрации в Стокхолм.

Шведският посланик в Анкара е бил повикан в турското министерство на външните работи заради разрешението за изгаряне на Корана в близост до посолството на Турция в Стокхолм, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
балдъзата на рокфеле
преди 1 година
Не може нормален човек със средна интелигентност да сътвори подобна простотия!А пък за политик просто забрави!Следователно става дума за пари,и то много! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 2
Алфа браво
преди 1 година
Основната цел на този *** Расмус Незнамкойси е да стопира членството на Швеция в НАТО, извършвайки тази провокация! Определено се сещате кой има интерес да вбие клин между съюзниците, нали? Сигнализирай за неуместен коментар