Турция си иска обратно 130 "терористи", за да "отвори вратите" на Швеция и Финландия за НАТО

Чучело на турския президент беше запалено в Стокхолм

16.01.2023 | 21:26 Редактор: Петя Кръстева
Турция си иска обратно 130

Швеция и Финландия трябва да депортират или екстрадират около 130 "терористи" в Турция преди турският парламент да одобри кандидатурите им за членство в НАТО, каза турският президент Реджеп Таийп Ердоган, предаде Ройтерс.

"Ние казахме – вижте, ако вие не предадете вашите терористи на нас, ние не можем да прокараме (ратификацията на кандидатурата за членство в НАТО) през парламента по никакъв начин", категоричен бе той.

Финландски политици разтълкуваха искането на Ердоган като гневен отговор на инцидента в Стокхолм миналата седмица, когато чучело на турския президент беше обесено на малък протест в шведската столица.

"Това вероятно е било реакция на събитията през последните дни", каза финландският външен министър Пека Хаависто в телевизионно предаване. Той заяви, че не са му известни нови официални искания от страна на Турция, пише БТА.

В отговор на инцидента Турция отмени планирано посещение в Анкара на председателя на шведския парламент Андреас Норлен. Вместо това той отиде на посещение в Хелзинки.

"Ние подчертаваме, че във Финландия и в Швеция имаме свобода на изразяването. Ние не можем да го контролираме", каза председателят на финландския парламент Мати Ванханен на съвместна пресконференция с Норлен.

Снимка: БГНЕС