Великобритания изпраща ескадрон от 14 танка "Чалънджър 2" на Украйна

Обединеното кралство ще започне да обучава военни от украинските въоръжени сили

15.01.2023 | 09:33 Редактор: Искра Ангелова
Великобритания изпраща ескадрон от 14 танка

Лондон ще изпрати на Украйна в близките седмици рота от 14 танка "Чалънджър 2", след като британският премиер Риши Сунак заяви на украинския президент Володимир Зеленски, че Обединеното кралство ще предостави допълнителна подкрепа за воденето на война по суша в Украйна. Това се казва в изявление, разпространено на сайта на "Даунинг стрийт" 10.

Около 30 АС 90, които са големи, самоходни артилерийски гаубици, управлявани от петима артилеристи,  се очаква да последват изпращането на танковете. Министърът на отбраната ще представи допълнителните детайли на тази подкрепа утре в Камарата на общините, се допълва в текста.

Обединеното кралство ще започне да обучава военни от украинските въоръжени сили как да използват танковете и гаубиците в идните дни. Това ще се впише в по-големи британски усилия. Досега  хиляди украински военни преминаха обучение във Великобритания в последните шест месеца.

Британският премиер има намерение да ускори британската дипломатическа и военна подкрепа за Украйна в идните седмици, за да може Русия да бъде изтласкана още по-назад и да се гарантира траен мир, се добавя в изявлението, информира БТА.

По целия свят ще има активни британски дипломатически действия идната седмица след разпореждане на британския премиер. В тях ще участват водещи британски министри. Премиерът вече пое ангажимента през 2023 г. британската военна подкрепа за отбраната на Украйна да е колкото тази от предишната година или да я превишава.

Представители на британското министерство на отбраната и на службите за сигурност смятат, че има възможност за действие сега, когато Русия изостава заради проблеми с доставките и понижения боен дух на военните. Но въпреки това британският премиер насърчава съюзниците възможно най-скоро да окажат тяхната планирана подкрепа за Украйна за 2023 г., за да има това максимално въздействие.

Като част от британските усилия британският министър на отбраната ще пътува до Естония и Германия идната седмица, за да работи със съюзници от НАТО и други международни партньори.

А британският външен министър ще пътува до САЩ идната седмица, за да обсъди там как двете страни биха могли да  използват позицията и на водещи поддръжници на Украйна, за да дадат стимул на повече международни действия. Външният министър ще пътува и до Канада, за да обсъди по-тясно координиране на международните санкции и на съвместните усилия за засилване на подкрепата за Украйна, се казва още в изявлението.

Същевременно говорител на "Даунинг стрийт" 10 каза, че с приближаването на момента, в който украинският народ ще навлезе във втората година на безпощадни руски бомбардировки, британският премиер Риши Сунак се е посветил на това да гарантира, че Украйна ще победи в тази война.

"Според Сунак една дълга и статична война само обслужва целите на Русия. Ето защо той  и неговите министри ще говорят със съюзници от целия свят в идните дни и седмици, за да засилят натиска над Путин и да осигурят по-добро бъдеще за Украйна", каза говорителят.

"Премиерът ще работи с партньорите, за да постави Украйна във възможно най-силното положение за започване на бъдещи преговори за мир от позицията на военна, икономическа и дипломатическа сила и за постигане на силен и траен мир", допълни още говорителят.

Снимка: Bloomberg.com