Великобритания: Русия използва десантчици като части за бързо реагиране

Бившият командващ на британската армия смята, че руснаците ще предприемат офанзива в края на зимата

12.01.2023 | 13:13 Редактор: Петя Кръстева
Великобритания: Русия използва десантчици като части за бързо реагиране

Руските командири в южната и източната част на Украйна използват въздушнодесантни сили като "елитни части за бързо реагиране", се казва в сводка на британското Министерство на отбраната.

По последни данни на британското разузнаване през последните два дни е имало тежки боеве в източния миньорски град Соледар в източната част на Донецка област и близо до град Кремина в Луганска област.

Известно е, че още от началото на годината Русия пренасочва части от своята 76-та гвардейска десантна дивизия за подсилване на фронтовата линия при Кремина. Британското разузнаване твърди, че това се прави, защото Кремъл смята района за "много уязвим".

В сводката се допълва, че от ноември 2022 година Русия е ангажирала почти всичките си десантчици в подкрепа на сухопътните войски по фронтовата линия в Херсон в южната част на страната, но сега става преразпределение, предаде БНР.

Междувременно бившият командващ на британската армия лорд Ричард Данат заяви за "Скай нюз", че ако Великобритания иска да промени нещо на бойното поле с изпращането на танкове, то това няма да стане само с изпращане на 12 модела Challenger 2, както се говори, а ще са необходими около 50 танка.

Лорд Данат смята, че руснаците ще предприемат офанзива в края на зимата или началото на пролетта и украинците наистина ще имат нужда от надеждни танкове, за да я възпрат.

Снимка: БГНЕС