Путин: Ще засилим отбраната си, не се сбъднаха негативните прогнози за Русия

Президентът нареди на правителството да уреди въпроса с цените на руския петролен износ

12.01.2023 | 12:10 Редактор: Тодор Петров
Путин: Ще засилим отбраната си, не се сбъднаха негативните прогнози за Русия

Руският президент Владимир Путин нареди на правителството да уреди въпросите, свързани с договореното от западните държави ограничаване на цените на руския петролен износ, така че да не предизвиква проблеми в бюджета.

По време видеоконференция в Москва Путин заяви, че допълнителните приходи на руския бюджет през 2022 г., които не са свързани с продажбите на енергийни ресурси, възлизат на 200 млрд. рубли (около 2,9 млрд. долара).

Въпреки това, тъй като енергийният сектор е ключов за руската икономика, държавният глава попита вицепремиера Александър Новак дали местните петролни и газови компании се справят с проблема, "създаден с помощта на политически механизми и инструменти".

Новак отговори, че най-големите рискове са отстъпката от цената на руския нефт, ембаргото върху петролните продукти и таванът на цените, като обеща да "реагира" и да "предприеме необходимите мерки" за изграждане на нови логистични и транспортни маршрути до нови пазари.

Путин възложи няколко задачи на правителството, сред които разширяване на външноикономическите отношения и изграждане на нови логистични коридори, повишаване на технологичните възможности на руската икономика и укрепване на финансовия суверенитет.

Той подчерта, че развитието на страната трябва да бъде осигурено въпреки външния натиск и заплахи.

"Подчертавам - ние гарантираме сигурността и интересите на страната. Ще увеличим отбранителните си способности. Разбира се, ще решим всички проблеми, свързани с осигуряването на въоръжените сили, на частите, участващи в специалната военна операция", каза той, цитиран от БГНЕС.

Путин отбеляза, че негативните прогнози за Русия не са се сбъднали, и похвали усилията на министър-председателя Михаил Мишустин и правителството за справяне с предизвикателствата. 

Снимка: БГНЕС


3
3 rate up comment rate down comment 0
nik
преди 1 година
чакане му е майката - със сигорност ще се оправят с начална точка 18 век. ехеее до 21 ще се развиват мошно на десетилетки по путински. и като никои не го е еня за тях няма и да им пука че другите са вече в 24 век.къдети такъв кеф да се саморзвиваш от орка в нещо ново...... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 2
Жужето
преди 1 година
ттерорист, лъжец и демагог! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 4
България
преди 1 година
Русия ще се справи, а ние затъваме все по-дълбоко в блатото! Г-да политици, какво ни донесе ЕС - "клубът на богатите" за тези 15 години членство? България е на всички първи места, отзад напред! Бедност, беззаконие, корупция, лошо здравеопазване, слаба икономика, катастрофална демографска политика! Привилегирован политически елит и партии - ОПГ! Сигнализирай за неуместен коментар