Русия взима спешни мерки срещу ценовия таван на петрола

Федерацията е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия

10.01.2023 | 11:17 Редактор: Петя Кръстева
Русия взима спешни мерки срещу ценовия таван на петрола

Руското министерство на енергетиката заяви, че работи върху допълнителни мерки за ограничаване на отстъпките спрямо международните показатели за цените на руския петрол, след като Западът наложи ценови таван, съобщава Ройтерс.

Министерството обаче планира да наблюдава цените на суровия петрол, преди да предприеме допълнителни стъпки.

В публикация в Telegram енергийното министерство на Русия обясни, че скоро ще бъдат споделени подробностите по отношение на прилагането на указа на руския президент Владимир Путин относно мерките срещу петролния ценови таван, наложен от Запада, а също и подробности относно "процедурите за мониторинг на цените и отстъпките".

Миналия месец президентът Путин подписа указ, който забранява доставките на суров петрол и на петролни продукти в рамките на пет месеца за държавите и компаниите, които спазват наложения от Г-7 ценови тавана на руския петрол по море.

"Публикуваният през декември президентски указ забранява на руските компании да се позовават на незаконните ограничения на цените по какъвто и да е начин. Тази забрана обхваща всякакви трансакции с руски суров петрол до крайния потребител, което предполага да не работят с търговци, които не прилагат мярката“, се казва в изявление на енергийното министерство.

Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия, а продажбите на петрол и газ представляват почти половината от приходите в държавния бюджет на страната, напомня БНР.

Руският петрол традиционно се продава с отстъпка спрямо международните еталонни марки като петрола Брент. Отстъпката се разшири след санкциите на Запада във връзка с войната на Русия в Украйна и сега възлиза на около 25-30 долара за барел по отношение на петрол Брент.

Снимка: Bloomberg.com