Западът въвежда нови санкции срещу руския петролен сектор

Ограниченията ще поставят две горни граници на цените на руските преработени продукти

12.01.2023 | 08:47 Редактор: Петя Кръстева
Западът въвежда нови санкции срещу руския петролен сектор

Следващия месец западните държави ще въведат нови санкции срещу руския петролен сектор, съобщава американското издание The Wall Street Journal.

"САЩ и съюзниците им подготвят нов кръг от санкции срещу руската петролна индустрия, чиято цел е да ограничат цените на преработените петролни продукти, изнасяни от Русия", се казва в статията.

Отбелязва се, че тази седмица представители на Министерството на финансите на САЩ провеждат срещи в различни страни в Европа, опитвайки се да договорят подробностите за новите санкции, които трябва да влязат в сила на 5 февруари.

"Санкциите ще поставят две горни граници на цените на руските преработени продукти: едната за износ на продукти с висока цена като дизелово гориво, а другата за евтини като мазут", пояснява изданието.

Ограничаването на цената на руския петрол от западните държави не доведе до желания резултат и затова предложените нови санкции имат за цел да направят още по-трудно за Русия да генерира приходи от енергията, коментират от редакцията.

По-рано Bloomberg съобщи, че наложеният от Запада таван на цените на руския петрол струва на Кремъл 160 милиона евро на ден. Пропуснатите приходи ще нараснат до 280 милиона долара на ден, когато таванът бъде разширен за рафинираните продукти от 5 февруари, се казва в доклад на базирания в Хелзинки Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), цитиран от "Фокус".

Изследването предоставя допълнителни доказателства за това как таванът, наложен от страните от Групата на седемте, и свързаните с него санкции на Европейския съюз, удрят Москва. Водещият руски суров петрол вече се продава на по-малко от половината от международните цени.

Снимка: БГНЕС