Нетаняху защити предложението за промени в съдебната власт

Премиерът даде знак, че може и да бъдат внесени промени в законопроекта, за който критици твърдят, че ще навреди

13.01.2023 | 22:41 Редактор: Вяра Димова
Нетаняху защити предложението за промени в съдебната власт

Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес защити предложението за промени в съдебната власт, но също така даде знак, че може и да бъдат внесени промени в законопроекта, за който критици твърдят, че ще навреди на демокрацията и на независимостта на съдилищата, предаде Ройтерс.

Политикът ветеран, срещу когото се води дело по обвинения в корупция, които той отхвърля, се върна на власт през декември начело на националистическо и религиозно правителство.

Един от първите ходове на Нетаняху беше внасянето на законопроект, който, ако бъде приет, ще ограничи правомощията на Върховния съд да се произнася по решения на правителството или закони, приети от Кнесета (израелския парламент). Освен това този закон би засилил влиянието на политиците при избора на съдии.

Във видео той отговори на сериозните критики от страна на председателката на Върховния съд Естер Хают, Нетаняху заяви, че в законопроекта биха могли да бъдат внесени поправки, но критиците преувеличават промените, които той предвижда, съобщи БТА.

"Когато някой каже, че една малка корекция би довела до разпад на демокрацията, това не е просто фалшив аргумент, а аргумент, който не позволява да бъде постигнато каквото и да било разбирателство, което трябва да бъде постигнато чрез съдържателни обсъждания в израелския Кнесет", каза той.

Хают вчера заяви, че ако бъде приложена в сегашния си вид, реформата ще компрометира независимостта на съдебната система.

Снимка: БГНЕС