Учен предупреди: Вариантът XBB.1.5 на Ковид-19 може да е доминантен в Европа

"Все още не е необходимо да се мисли за нови мерки", каза Хайо Зееб

09.01.2023 | 17:20 Редактор: Искра Ангелова
Учен предупреди: Вариантът XBB.1.5 на Ковид-19 може да е доминантен в Европа

Новият вариант на коронавируса XBB.1.5 може да се разпространи широко в Европа и Германия през следващите седмици, предаде ДПА, позовавайки се на епидемиолог от института "Лайбниц".

По оценки на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията  XBB.1.5 е причинил почти половината от всички нови инфекции в САЩ.

"С известна прогнозна сигурност може да се каже, че вариантът ще стане доминиращ и в нашата страна", заяви епидемиологът Хайо Зееб от института  "Лайбниц" в Бремен.

"XBB.1.5 среща отслабващ имунитет при хора, чието ваксиниране или заразяване е станало преди известно време", каза Зееб. "Първо в САЩ, а след това и тук, в Германия."

Въпреки това той отбеляза, че броят на известните случаи на XBB.1.5 в Германия все още е малък.  "Все още не е необходимо да се мисли за нови мерки," добави той, цитиран от БТА.

Честотата на варианта, открит през октомври, бързо се  увеличи в североизточната част на САЩ и от средата на декември доминира сред заразените, каза Ричард Нехер, ръководител на изследователската група "Еволюция на вирусите и бактериите" в Базелския университет.

Извън североизточната част на САЩ вариантът е по-рядко срещан, но става все по-разпространен, добави той. Има малко информация за тежестта на заболяването, което вариантът причинява. Случаите и хоспитализациите са се увеличили в САЩ не само в регионите, където XBB.1.5 е доминиращ. Това може да е сигнал, че тежестта на този вариант и на други все още циркулиращи, не се различават съществено.

Снимка: Bloomberg.com.