СЗО: Нов Ковид щам доминира в САЩ, възможна е нова вълна на заразата

Регистриран е в 29 страни по света, но броят им вероятно ще се увеличи през следващите седмици

05.01.2023 | 10:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
СЗО: Нов Ковид щам доминира в САЩ, възможна е нова вълна на заразата

Нов щам на коронавирус - Omicron XBB.1.5 - вече се превърна в доминиращ в САЩ за няколко седмици и може да доведе до нова вълна на пандемията. Това заяви представителят на Световната здравна организация (СЗО) Мария Ван Керхов, цитирана от Politico.

"Загрижени сме за неговото предимство в случаите, особено в части от Европа и Североизточните САЩ, където XBB.1.5 бързо промени други циркулиращи варианти", каза тя.

Отбелязва се, че щамът вече е регистриран в 29 страни по света, но броят им вероятно ще се увеличи през следващите седмици.

Представителите на СЗО обаче не са сигурни, че ще има увеличение на хоспитализациите и смъртните случаи сред хората, които са получили имунитет чрез ваксинация или чрез преболедуване на предишни коронавирусни инфекции.

В момента СЗО работи върху анализ на опасността на новия щам на коронавируса. Той трябва да бъде публикуван в следващите дни, пише "Фокус".

По-рано Европейската комисия прикани страните от ЕС да предприемат мерки за реагиране на ситуацията с Ковид-19 в Китай, включително чрез въвеждането на задължителни тестове за пътници, пристигащи от азиатската страна.

Снимка: Pixabay