Примирие ли? Сирени за въздушна тревога ехтят в Украйна, Русия обвини Киев в обстрел

Според украинци и западни държавници Путин цели да прегрупира армията си

07.01.2023 | 20:44 Редактор: Петя Кръстева
Примирие ли? Сирени за въздушна тревога ехтят в Украйна, Русия обвини Киев в обстрел

Властта в Русия планира да мобилизира половин милион души за нови офанзиви в Украйна през пролетта и лятото, смятат от украинското военно разузнаване, пише британският вестник "Гардиън".

Въпреки че от Кремъл упорито отричат всякакви подобни планове, Вадим Скибицки - заместник-началник на Главното разузнавателно управление на украинското Министерство на отбраната - е убеден, че руският президент Владимир Путин и обкръжението му ще наредят допълнителния набор на войници още този месец.

С частичната мобилизация от септември и октомври в Русия бяха набрани 300 хиляди бойци. Руското ръководство твърди, че само половината от тях са в Украйна, а останалите още се обучават. Според Скибицки с допълнителната мобилизация Москва се надява да набере достатъчно сили за настъпление в източната и южната част на Украйна. 

Боевете там продължиха и днес без признаци за стихване, въпреки обявеното от Путин едностранно Коледно примирие.

"Ситуацията в Бахмут е трудна, руснаците стрелят непрекъснато. Удържаме отбранителната линия в настоящите трудни условия. Въоръжените сили на Украйна правят и невъзможното, за да остане Бахмут украински, но имаме нужда от помощ", твърдят украински военни, цитирани от БНР.

"Руските сили са нанесли два ракетни удара по град Краматорск в Източна Украйна", написа в социалните мрежи Кирило Тимошенко, зам.-ръководител на президентската канцелария. Била е поразена жилищна сграда, но няма жертви. Сирени за въздушна тревога отекнаха във всички области на Украйна, въпреки примирието. 

Междувременно, от руското министерство обвиниха Киев в обстрел. Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков: 

"Въпреки че руските военни спазиха прекратяването на огъня от днес в 12 часа московско време, режимът в Киев продължи да обстрелва жилищни райони и позиции на руските военни".  

Украински и западни държавници видяха скрит мотив в обявената от Владимир Путин пауза на бойните действия. Според тях той цели да си осигури морално превъзходство, докато вероятно е в ход прегрупиране на военните и се подготвят нова стратегия и удари за прекършване на украинската контраофанзива. 

Снимка: БГНЕС