Коледното послание на Зеленски: Повече от 300 дни сме обединени в своя кураж, пазете се

Президентът благодари на Вашингтон, Берлин и Париж, които обещаха да изпратят на Киев бронирани бойни машини

07.01.2023 | 08:40 Редактор: Елеонора Танева

Русия и Украйна отбелязват православната Коледа, първата от началото на войната. в Киев за пръв път от 300 години Рождествената литургия в Киев беше отслужена от Украинската православна църква, която се отцепи от Московската патриаршия преди 5 години. 

В Коледното си послание украинският президент Володимир Зеленски заяви, че повече от 300 дни след руската инвазия украинците са обединени в своя кураж, непоклатимост, взаимно уважение и взаимопомощ. Зеленски призова сънародниците си да се грижат за себе си, за семействата си и за своята страна.

"Това е празник на хармонията и семейното единство. И заедно всички ние сме едно голямо украинско семейство. Защитаваме нашата страна, нашата култура, традициите и вярата ни", посочи президентът Зеленски в обръщението си.

"На празници не можете да носите тъмни или стари, износени дрехи, за да не дойдат неприятности в дома ви. Но бедата дойде в дома ни на 24 февруари 2022 г., така че оттогава не сме с бели дрехи и се борим срещу черните сили. Към гостите трябва да се отнасяме с особена дружелюбност и внимание. Гости, а не окупатори. Забранено е да се чисти и да се изнася боклукът от къщата в свещен ден, но ние се борим срещу дяволите и изнасяме боклука от къщата си повече от 300 дни подред", заяви Зеленски.

Той отново изрази благодарността си, след като Вашингтон, Берлин и Париж обещаха да изпратят на Киев бронирани бойни машини.

Снимка: БГНЕС