България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В Украйна: Няма примирие, Путин иска почивка за уморената руска армия

Руснаците искат Украйна да бъде унищожена, заяви доц. Даниел Бенатов

06.01.2023 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

Президентът на Русия Владимир Путин нареди прекратяване на огъня за православната Коледа.

"Това е една голяма провокация и няма нищо общо с примирие. Руснаците искат да имат почивка за своята уморена армия. Искат да покажат, че в Украйна има репресии към православието, Руската църква и вярващите хора. Тук няма хора, които вярват, че това примирие е истина", заяви кореспондентът на Bulgaria ON AIR от Киев доц. Даниел Бенатов.

"Руският патриарх Кирил благославя войната и руските войници. Няколко месеца нищо не каза за войната. Изведнъж излезе и каза, че трябва примирие заради Христос и хората", добави той в ефира на "България сутрин".

По думите на доц. Бенатов това е част от хибридната война - психологическа провокация и пропаганда.

"Виждаме, че руското общество още няма желание за примирие. Руснаците искат Украйна да бъде унищожена, това показва тяхната затворена социология. Това примирие нищо не носи. Няма шанс Украйна да спечели тази война освен с оръжие", подчерта събеседникът от Киев.

Доц. Бенатов съобщи, че в последните дни няма големи атаки към Киев, в столицата е спокойно. 

"Моят апартамент има ток без прекъсване. В последните две седмици няма тотален проблем с електричеството. Има частични прекъсвания на 4 часа. Всички ТЕЦ-ове работят в нормален режим, няма проблем с отоплението. Има проблем само с мобилния интернет, който прекъсва като спрат тока", разясни кореспондентът ни.

Украинците празнуват Нова година и Коледа. Повечето мои сънародници празнуват Коледа с българите и останалия свят, отбеляза доц. Бенатов.

Гледайте целия разговор във видеото.