Путин разпореди прекратяване на огъня за православната Коледа

Предложението беше отхвърлено от Киев като циничен капан и пропаганда

05.01.2023 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

Президентът на Русия Владимир Путин нареди прекратяване на огъня за православната Коледа. Той е разпоредил край на военните действия по цялата фронтова линия на 7 януари. Указът на президента дойде след същия призив от страна на руския патриарх Кирил - един от най-близките хора до Путин.

Ако примирието бъде спазено, това ще е първото спиране на огъня на цялата територия на Украйна от началото на войната. 36-часовото прекратяване на огъня е разпоредено в указ на президента. 

"Вземайки предвид призива на Негово Светейшество патриарх Кирил, нареждам на министъра на отбраната на Руската федерация да въведе от 12:00 часа на 6 януари т.г. до 24:00 часа на 7 януари т.г. режим на прекратяване на огъня по цялата линия на военните действия на страните в Украйна", заяви Путин.

Той отправя призив и към украинската страна да обяви прекратяване на огъня, за да може православните да присъстват на богослуженията на Бъдни вечер, както и на Рождество Христово. Преди това такъв призив отправи и руският патриарх. Много православни християни, включително живеещите в Русия и Украйна, празнуват Коледа на 7 януари. Предложението беше отхвърлено от Киев като циничен капан и пропаганда.

На този фон - едностранно прекратяване на военните действия е поискал турският президент Реджеп Ердоган от руския си колега. В телефонен разговор между двамата Ердоган е заявил на Путин, че трябва да има визия за справедливо решение.

Генералният секретар на НАТО предупреди, че би било опасно да се подценяват Русия и военните амбиции на президента Владимир Путин в Украйна. А първата група руски затворници, на които беше предложена амнистия в замяна на участие в боевете в Украйна, беше освободена. Видео показва Евгений Пригожин, шеф на групата "Вагнер", да говори с група мъже със замъглени лица.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
Какъв добър и богобоязлив християнин е Путин - истински мирянин. Сигнализирай за неуместен коментар