BioNTech ще изпробва лечение за рак във Великобритания, технологията е подобна на ваксините

10 000 души ще получат имунотерапия до края на 2030 г.

06.01.2023 | 18:21 Редактор: Вяра Димова
BioNTech ще изпробва лечение за рак във Великобритания, технологията е подобна на ваксините

Германската фармацевтична компания BioNTech предстои да изпробва лечение за рак във Великобритания, използвайки същата mRNA технология, с която разработи противоковидната си ваксина.

Компанията работи и върху ваксини на базата на иРНК срещу малария, грип и херпес зостер.

До края на 2030 г. 10 000 души ще получат имунотерапия, съобразена с индивидуалните ракови заболявания на всеки пациент.

Проектът е част от ново споразумение с британското правителство, фокусирано върху "имунотерапии срещу рак, ваксини срещу инфекциозни заболявания и разширяване на отпечатъка на фармацевтичната компания в Обединеното кралство".

Затова предстои отваряне на нов център за изследвания в Кеймбридж и регионален щаб в Лондон.

"Нашата цел е да ускорим разработването на имунотерапии и ваксини, използвайки технологии, които изследваме повече от 20 години", каза Угур Шахин, главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания.

Методът на информационната РНК направи своя дебют с коронавирусната ваксина на Pfizer/BioNTech, която беше първата инжекция срещу Ковид, одобрена на Запад в края на 2020 г.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Asasin
преди 1 година
Преди за въвеждат каквото и да е масово, да информират пациентите за страничните ефекти на имунотерапиите - увреждане на щитовидна жлеза, бели дробове, черва и проблеми със зрението /отлепване на ретина/. Да пояснят, че след увреждането на щитовидната жлеза, ще са на хормонозаместваща терапия до живот... Сигнализирай за неуместен коментар