Технологията на Ковид ваксината намалява риска от връщане на ракови тумори

Фармацевтичните компании Moderna и MSD работят върху персонализирана ваксина срещу болестта

04.01.2023 | 22:59 Редактор: Ирена Бакърджиева
Технологията на Ковид ваксината намалява риска от връщане на ракови тумори

Технологията, използвана за разработването на Ковид ваксината, намалява риска от връщане на ракови тумори.

Фармацевтичните компании Moderna и MSD работят върху персонализирана ваксина срещу рак, предназначена да стимулира имунната система, така че тялото да може да генерира отговор въз основа на специфичния тип раков тумор при конкретния пациент.

Експерти от Института за изследване на рака в Лондон (ICR) описват получените до момента резултати като "вълнуващи" и споделят, че такива ваксини показват голям потенциал за подобряване на лечението на рака.

Ваксината mRNA-4157/V940 - когато се комбинира с лекарството Keytruda, води до 44% по-малък риск от повторна поява на рак или смърт в сравнение с приложени на инфузионния разтвор самостоятелно при пациенти в трети и четвърти етап на меланома.

mRNA-4157/V940 е предназначена да стимулира имунен отговор с помощта на Т-клетки въз основа на уникалния мутационен състав на тумора на пациента. Инфузионният разтвор е имунотерапия, която действа, като повишава способността на имунната система на организма да помага за откриването и борбата с раковите клетки.

"Днешните резултати са силно окуражаващи за областта на лечението на рак. Ще започнем допълнителни проучвания на меланома и други форми на рак с цел да предоставим на пациентите наистина индивидуализирани лечения за рак", заявява главният изпълнителен директор на едната фармацевтична компания Стефан Бансел.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay