Папа Франциск не сдържа сълзите си, когато заговори за Украйна

Бих искал да ви донеса благодарността на украинския народ, каза Светият отец и направи дълга пауза

08.12.2022 | 21:47 Редактор: Елеонора Танева
Папа Франциск не сдържа сълзите си, когато заговори за Украйна

Папа Франциск не се въздържа и се разплака по време на традиционна молитва в центъра на Рим след като спомена за страданието на украинците, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това стана по време на ежегодната молитва на Папата на Испанското стълбище в Рим, която съвпада с тържествата на 8 декември, посветени на Непорочното Зачатие на Блажена Дева Мария, майката на Исус. Събитието бележи неофициално началото на коледния сезон в Италия.

Когато стигна до частта от молитвата, в която каза: "Бих искал да ви донеса благодарността на украинския народ", Папа Франциск се наведе и гласът му започна да трепери, неспособен да говори точно. Светият отец трябваше да спре за около 30 секунди речта си.

Когато тълпата от хиляди сановници, духовници и обикновени римляни, включително кметът на Рим Роберто Гуалтиери, който беше съвсем близо до него, разбраха, че папата е обзет от емоции и го видяха да плаче, избухнаха в аплодисменти и го насърчиха да продължи.

"Вместо това още веднъж трябва да ви предам молбите на деца, на възрастните, на бащи и майки, на младите хора от тази мъченическа земя, която страда толкова много", завърши папата, цитиран от БТА.

Откакто Русия нахлу в съседна Украйна през февруари, папа Франциск споменава Украйна в почти всички свои публични изяви и става все по-критичен към Москва.

Снимка: БГНЕС