Турция изпробва новата си система за цензура след взрива в Истанбул

Законът за дезинформацията дава големи правомощия на телекомуникационния регулатор

18.11.2022 | 15:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Турция изпробва новата си система за цензура след взрива в Истанбул

В часовете след смъртоносната терористична атака в централен Истанбул, правителството е демонстрирало новите си по-широкообхватни правомощия за прекъсване на информационните потоци и за упражняване на държавен контрол върху обществения дебат.

След взрива в неделя услугите на социалните медии, включително Twitter, Instagram и YouTube, бързо станаха недостъпни и останаха блокирани до следващата сутрин. Телевизионните оператори, отразяващи инцидента, внезапно се пренасочиха към други теми, тъй като RTUK, органът за медиен надзор, бързо наложи забрана за излъчване.

Двама официални представители заявиха пред Bloomberg в неделя, че забраните след експлозията, при която загинаха шестима души и бяха ранени повече от 80, са въведени от "съображения за сигурност". Турция обвини за нападението кюрдска група, а в рамките на няколко часа полицията арестува сирийка, обвинена, че е поставила бомбата в пакета на Истиклял Кадеси, една от най-оживените улици в Истанбул.

Законът за дезинформацията дава правомощия на телекомуникационния регулатор, известен като BTK, да намалява честотната лента на интернет. BTK предава решението на доставчиците на услуги, които трябва да го изпълнят в рамките на четири часа. Ако не го направят, те са заплашени от забрана за търговска дейност за срок от шест месеца, забавяне на честотната лента с до 90% и глоби.

Отделно от това потребителите, осъдени за разпространение на дезинформация, са заплашени от затвор до три години, ако бъдат признати за виновни. Телевизионните оператори, които не спазват забраните, могат да бъдат глобени с до 3% от приходите си от реклама за предходния месец.

Turkcell Ilesitim Hizmetleri AS, най-големият турски телекомуникационен оператор по продажби, и Turk Telekomunikasyon AS, контролирани от турския държавен инвестиционен фонд, отказаха да коментират ограниченията. Подразделението на Vodafone Group Plc в Турция заяви, че спазва законите във всички страни, в които работи. Twitter Inc. и Meta Platforms Inc., собственик на Facebook, Instagram и WhatsApp, не отговориха веднага на изпратените по имейл молби за коментар.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС