Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатор: Атентатът в Истанбул е тест за нещо голямо, замесена е "Ислямска държава"

"Оказа се, че Русия е слаба, а не, че Украйна е силна", каза Илия Лазаров

14.11.2022 | 20:55 Редактор: Ваня Кузманова

ПКК и сирийските кюрди отрекоха да са замесени в кървавата атака в Истанбул.

"Няма как да дадем конкретен отговор кой е извършил атентата в Истанбул. Мястото, на което е извършен, е перфектното за такъв атентат. Турция е една много силно подредена полицейски държава. Там всичко се следи и дебне, защото ги е страх от атентат", заяви международният анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR"

По думите ми между поръчителя и извършителя има цяла верига. 

"Това е по-скоро в стила на "Ислямска държава". Удобно е обаче вътрешно-политически Турция да каже, че е ПКК. Обикновено като се прави атентат от някаква организация, тя после поема вината. Атентатът има твърде малко жертви, но много ранени. Това е фактологията, всичко друго е гадаене. Заради войната в Украйна и другите конфликти по света забравихме "Ислямска държава". Тя има силата да се регенерира и в един момент ще се завърне с пълна сила. Този атентат е тест за нещо по-голямо", категоричен е Лазаров.  

"Разбрахме, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс се среща с руския си колега Сергей Наришкин в Анкара. На такива срещи се говори за всичко. Но да се говори конкретно Москва да не използва ядрено оръжие, е все на едно дете да му обясняваш да не яде шоколад", изтъкна международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че Русия е достатъчно зряла държава, която знае своите интереси и знае кога и как да приложи това оръжие. 

"Американците имат стратегия как да ги възпрат, но не е въпрос на молба, а на разговори и излагане на позиции. Нищо не можем да очакваме да излезе публично от тази среща. В момента това, което може да се направи, е двете държави да седнат на масата на преговори. Русия напусна Херсон, защото има проблеми с логистиката. Оказа се, че Русия е слаба, а не, че Украйна е силна. За Китай голямата мечта е разпад на Русия", посочи Лазаров. 

И заключи, че Тръмп е изхабен като политик в рамките на САЩ и е време да отстъпи. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
истината
преди 1 година
Коментатора използва речника на кюрдските терористи от пкк ! Единствено терористите на пкк наричат демократично избраното турско правителство "турския режим" ! Сигнализирай за неуместен коментар