България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Българка в Истанбул: Мястото на атентата не е избрано случайно, фалшиви новини заляха пространството

Сред хората няма паника, а съжаление за жертвите, каза Февзие Акман

14.11.2022 | 07:50 Редактор: Елеонора Танева

Жена е задържана след атентата в Истанбул, при който загинаха 6 човека, а други 81 бяха ранени. Няма пострадали българи при взрива на оживената търговска улица "Истиклял".

Нашата сънародничка Февзие Акман е била близо до мястото на взрива.

"Разбрах за случилото се около 30 минути по-късно. На улицата, на която се намирах, нямаше никаква паника сред хората. Всички полицаи контролираха положението, помагаха за бързото освобождаване на автомобилите в района. След като излязох от сградата, чух сирените на линейките, което не беше изненадващо", разказа Акман пред "България сутрин". 

Атентатът е сред водещите теми в сутрешните блокове по турските медии.

"Казват, че е заловена жена, за която се предполага, че е оставила пакета с взривното устройство на земята. Но кой стои зад случая - няма официална информация. По телевизиите съобщават също, че са установени над 30 фалшиви профила в социалните мрежи, които дават фалшива информация за случая", добави Акман.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че мястото на атентата не е избрано случайно. 

"Сградите там са от 18-19 век в стил барок. Това е улица, която хората предпочитат в края на седмицата да посетят, защото е много оживена - има много кафенета, посещават се от туристи за шопинг, известна е с червеното си трамвайче, което също е исторически обект", посочи Акман.

Тя беше категорична, че няма паника сред хората, а по-скоро съжаление за жертвите и ранените при поредния атентат в Турция.

"Най-вероятно в близките дни ще се избягват такива места, в които се събират много хора. И при предишни атентати, и сега държавата осъществява най-строг контрол. Няма голяма причина за безпокойство", каза още Февзие Акман.

Гледайте целия разговор във видеото.