"Шокирани сме", "Болката на Турция е и наша": Световните лидери реагираха на взрива в Истанбул

"НАТО е солидарно с нашия съюзник Турция", категоричен бе Йенс Столтенберг

13.11.2022 | 22:49 Редактор: Петя Кръстева

Днешната експлозия в центъра на Истанбул уби най-малко 6 души, а 81 са ранени. Вицепрезидентът на Турция заяви, че нападението се счита за терористичен акт и е извършен от жена.

Според губернатора на Истанбул Али Ерликая взривът е станал около 16:20 ч. местно време, а полицията и служителите на спешна помощ са отцепили мястото на инцидента.

"Мирише на тероризъм", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция преди да замине за срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия.

По-късно вицепрезидентът Фуат Октай, който посети мястото на взрива, подчерта, че става дума за терористична атака, като добави, че жена е детонирала бомбата, която е предизвикала взрива.

"С дълбока болка научих за експлозията на булевард "Истиклял" в сърцето на Истанбул. Правителството" и народът на Пакистан изразяват най-дълбоки съболезнования на братския народ на Турция по повод загубата на скъпоценни човешки животи и отправят молитви за бързото възстановяване на ранените", заяви министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф в Twitter. добави той.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Баку е "дълбоко шокиран" от новината, и добави: "Изказвам дълбоките си съболезнования на вас, семействата и близките на загиналите.

Шведският министър-председател Улф Кристерсон е "дълбоко шокиран от новината за днешната експлозия в сърцето на Истанбул".

"Мислите ни са с жертвите и с всички онези, които са загубили своите близки. Подкрепяме Турция", написа той в Twitter.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че е "дълбоко натъжен" от новината и изрази съболезнования на жертвите, а на ранените пожела бързо възстановяване.

"Болката на приятелския турски народ е и наша болка", добави Зеленски.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че инцидентът е разтърсил не само жителите на Истанбул, но и целия свят.

Съболезнователни послания изпратиха и ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и италианският министър-председател Джорджа Мелони, предаде БГНЕС.

"Шокирани и натъжени сме от новината за експлозията в Истанбул днес следобед, която доведе до многобройни жертви", заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе категоричен, че "НАТО е солидарно с нашия съюзник Турция".

Съболезнования изразиха и външните министерства на Пакистан, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Германия, Индия, Босна и Херцеговина и Гърция.