Първа версия за експлозията в Турция: Жена се самовзривила в центъра на Истанбул

Убила е 6 души, ранени са 60

13.11.2022 | 18:41 Редактор: Петя Кръстева

Шест души загинаха, а близо 60 бяха ранени при атака в центъра на Истанбул. Експлозията е станала на известния пешеходен булевард "Истиклял". Това е най-оживената търговска улица в мегаполиса. Не се изключва и версията за терористичен акт. До момента няма данни за пострадали български граждани. Предполага се, че атаката е извършена от жена самоубиец, която е носела чанта-бомба.

В 16:20 часа местно време силен взрив разтърсва пешеходната улица “Истиклял” в турския мегаполис Истанбул. Секунди преди ужаса движението в близост до площада "Таксим" е оживено.

Чува се се силна експлозия, която поваля хората в близост. Останалите бягат, за да се спасят. Витрините на търговските обекти са изпочупени.

Ранените са настанени в болница, а Червеният полумесец е изпратил кръв за нуждаещите се след експлозията. Властите в Турция вече работят по версията за терористичен акт. Според президента Ердоган атентаторът може би е жена, която е носила чанта с експлозиви. Този почерк е характерен за Кюрдската работническа партия. 

"Моите съболезнования на загиналите при бомбения атентат. Усилията за превземане на Турция и турската нация чрез тероризъм няма да постигнат целта си. Извършителите на коварното нападение ще бъдат разкрити", категоричен бе президентът на южната ни съседка. 

Според жители на Турция атаката е целенасочена, предвид оживеното място и часът, в който е извършена. 

"Това е най-известният булевард на Истанбул, марката на града. Там има буквано тълпи от хора, включително и чужденци. Отдавна не е имало взрив", коментира кореспондетът на БТА Нахиде Дениз.

Властите забраниха разпространението на видеоматериали от момента на атаката. Между 2015 г. и 2017 г. Турция беше засегната от поредица от смъртоносни бомбени атентати от групировката "Ислямска държава" и Кюрдската работническа партия.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.