Кюрдски екстремисти обучавали арестуваната сирийка, поставила бомбата в Истанбул

"Разследването до момента сочи, че става дума за терористичен акт", категоричен е вицепрезидентът Фуат Октай

14.11.2022 | 13:53 Редактор: Петя Кръстева

Турската полиция арестува жена от Сирия за смъртоносната атака в Истанбул. Предполага се, че тя е сложила бомбата, предизвикала експлозията, в която загинаха шестима души, а над 80 бяха ранени. Задържани към момента са 46 души.

Турция обвини Кюрдската работническа партия за взрива, а съболезнования за жертвите дойдоха от цял свят. Централният булевард в Истанбул, на който стана атентатът в ранния следобед вчера, отново е отворен за пешеходци. Полицията е навсякъде, но туристи няма - само хора, които слагат цветя на мястото в памет на загиналите.

Сред задържаните е сирийката Ахлам Албашир, за която се предполага, че е заложила бомбата. До нея властите стигнали след разпространени снимки от мястото на взрива. При първоначалния разпит жената е заявила, че е била обучавана от кюрдски екстремисти в Сирия и е влязла в Турция от северозападната част на страната. 

"Разследването до момента сочи, че става дума за терористичен акт, извършен на това кръстовище в резултат на взривяване на бомба от нападател, за когото смятаме, че е жена" поясни вицепрезидентът на Турция Фуат Октай. 

По думите на министъра на правосъдието Бекир Боздаг жена е седяла на пейка в района повече от 40 минути, напускайки я само минути преди експлозията.

Макар Анкара да обвинява Кюрдската работническа партия, все още никой не е поел отговорност за атаката. Според данните отговорна за атаката е терористичната организация ПКК, която води въоръжена борба срещу турското правителство.

"Вашингтон отправи съболезнования към Турция, но Анкара няма да ги приеме", заяви още Сойлу.

Президентът Реджеп Ердоган често обвинява Вашингтон, че доставя оръжия на кюрдски бойци в Северна Сирия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС