Арестуваха 46 души след взрива в Истанбул, обвиниха сирийка в поставяне на бомбата

Турската полиция не изключва и връзки с терористичната групировка "Ислямска държава"

14.11.2022 | 11:59 Редактор: Вяра Димова
Арестуваха 46 души след взрива в Истанбул, обвиниха сирийка в поставяне на бомбата

След тежката експлозия на популярната търговска улица "Истиклял" в Истанбул бе арестувано едно заподозряно лице. От турската полиция съобщиха, че става дума за сирийка, която е била обучавана от кюрдски бойци, но от турските служби не изключват и връзки с така наречената терористична групировка "Ислямска държава".

Служител на турските служби за сигурност заяви пред Reuters, че според първоначалното разследване сирийката е имала връзки с Кюрдската работническа партия. Истанбулската полиция съобщи също, че във връзка с взрива, при който загинаха най-малко шестима души, са били арестувани общо 46 души, предаде DW.

"Службите за сигурност арестуваха предполагаемото лице, оставило бомбата в центъра на Истанбул. Според нашето заключение, отговорна за атентата е терористичната организация ПКК", заяви турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу по-рано тази сутрин.

По думите му арестуваното лице е пребивавало временно и в региона Африн в северозападната част на Сирия. Там живеят предимно кюрди. През март 2018 Африн бе окупиран от турските сили за сигурност и голяма част от местните жители напуснаха региона.  

Турският вътрешен министър обяви, че Турция "ще отмъсти за атентата". При експлозията в неделя загинаха шест души, а над 80 бяха ранени. По това време улицата е била особено оживена. 

ПКК - забранената Кюрдска работническа партия - редовно е обвинявана в извършването на кървави атентати. И повечето западни държави, сред които САЩ и Германия, определят ПКК като "терористична организация".

В момента ПКК е в центъра на дискусията около членството в НАТО на Швеция и Финландия, които подадоха молби за присъединяване към Алианса заради войната в Украйна. Анкара упреква най-вече Швеция, че се е превърнала в "убежище за терористи" и забавя присъединяването на двете северноевропейски страни към военния алианс. 

Снимка БГНЕС