Русия е най-големият "доставчик" на обърканата от западните оръжия Украйна

До края на септември атакуваната страна е придобила 400 руски танка и 700 бронетранспортьора

11.11.2022 | 11:24 Редактор: Тодор Петров
Русия е най-големият

Трудно е за Украйна да премине от съветско въоръжение към такова по стандартите на НАТО. Първите доставки западно оръжие страната получи още в годините преди руската инвазия, а в седмиците непосредствено преди началото на войната тези доставки бяха ускорени.

Днес Украйна получава все повече оръжие от Запада. Като цяло обаче оръжейните доставки са ограничени: модерното тежко въоръжение, като доставените през последните седмици от Германия ПВО-системи IRIS-T или NASAMS от САЩ, се броят на пръстите на двете ръце. Украйна е получила още няколко десетки броя гаубици от страни от НАТО, както и американски системи за залпов огън HIMARS. От по-старите системи - като американските бронетранспортьори M1117 - на Киев дотук са предоставени няколкостотин бройки.

Поддръжката и ремонтът на това западно въоръжение се извършва в съседни натовски държави, тъй като Украйна не разполага със съответната инфраструктура. 

"Друг проблем със западното оръжие за Украйна е това, че говорим за различни видове оръжие - американско, британско, френско, германско, шведско. Вярно е, че те отговарят на един и същи стандарт, но при поддръжката им има разлики", казва украинският военен експерт Серхий Храбски. 

Доставяните на Украйна западни оръжия имат нещо общо: всички те имат малък обсег на действие - далекобойността им не надхвърля няколко десетки километра. Киев отдавна настоява за оръжия с по-голям обсег на действие, както и за западни самолети и танкове, но досега това негово желание остава неизпълнено.

В огромната си част украинското въоръжение е съветско, доставено основно от страни от Централна и Източна Европа - включително и защото за него е осигурена необходимата логистика. Последният пример са доставените 90 модернизирани танка Т-72 от Чехия, както и още няколкостотин преди това от други страни, но основно от Полша. За това въоръжение Киев получава и необходимите муниции.

Може ли положението да стане критично за Украйна, когато я започне да привършва съветският тип въоръжение, а доставките на западни образци се бавят? Този въпрос се обсъжда интензивно в социалните мрежи, но официални данни няма, тъй като говорим за поверителна информация, пише DW.

Друг важен въпрос е кога Украйна ще започне да привършва съветския тип муниции. Запасите на страната бяха намалени след серия от експлозии във военни складове още преди началото на войната, смятани за актове на саботаж.

В момента най-големият оръжеен доставчик на Украйна всъщност е Русия. Има се предвид изоставената и плячкосана от украинците руска бойна техника. По данни на списание "Форбс" това оръжие е повече, отколкото всичкото доставено на Украйна от западните държави. До края на септември Украйна е придобила по този начин 400 руски танка и 700 бронетранспортьора. Повечето от тях са обаче стари модели.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 0
Нда
преди 1 година
Явно,списващия тези редове не е наясно че, десетки хиляди украинци се обучават по натовски стандарти и работят перфектно с всякакъв вид оръжия! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
опита за насаждане на славянските братски на Украйна ,Русия и беларус страни чрез ненужни доставки на старо негодно з авойна оръжие е ДИВЕРСИЯ..Вижте нашите танкове и ги сравнете с тези изгорени в Украйна вкл Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Срочна проверка
преди 1 година
Диверсантите от САЩ които провеждат наглия терор срещу Европа чрез подставнеи на власт в Москва и Киев/вижте окупацият ана Москва 1991 от наркома Елцин и окупацията на Украйна без Крим 2014 .. спряха да се кефят от днес 10 часа Българско време.Сринаха взаимно изгодната търговия с Москва, Увредиха над 36 000 000 наши братя и сестри в Украйна ,нанесоха щеи за стотици трилиони на Русия вкл на Украйна ..Застрашиха оцеляването на човечествто.. Експерти да докладват поименно кои наркомани от САЩ Сигнализирай за неуместен коментар