Русия смени командира на Черноморския си флот, обвини Украйна в атаки с HIMARS

От Киев съобщават за нови руски ракетни атаки в районите на Харков и Одеса

17.08.2022 | 18:34 Редактор: Искра Ангелова
Русия смени командира на Черноморския си флот, обвини Украйна в атаки с HIMARS

Русия смени командира на Черноморския си флот, базиран в Крим, след експлозиите във военни обекти на полуострова през изминалите десет дни. И двете страни в конфликта в Украйна обвиняват противника си за удари срещу цивилни цели.

Украинският губернатор на оспорвания Донецки регион Павло Кириленко съобщи за 2 цивилни жертви на руски бомбардировки през последните 24 часа. От Киев съобщават още за руски ракетни атаки в районите на Харков и Одеса. Същевременно сепаратистките власти в напълно завладяваната Луганска област обвиниха украинската армия за атака с американската система HIMARS срещу град Первомайск, където също има цивилна жертва, съобщава БНР.

От военното разузнаване в Киев очакват ескалация на боевете на всички фронтове през идните седмици. В интервю за "Гласът на Америка" министърът на отбраната Олексий Резников заяви, че войната няма как да се превърне в "замразен конфликт", но интензитетът й зависи от сезона и достъпа на двете страни до ресурси.

В тази обстановка утре предстои визита в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и турския президент Реджеп Ердоган. Сред темите им на разговор с държавния глава Володимир Зеленски ще е подновения износ на зърно през Одеса и други украински пристанища, а по думите на съветник на Гутериш и "нуждата от политическо разрешаване на конфликта".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК