Гутериш на визита в Лвов, ще се среща със Зеленски и Ердоган

На срещата ще бъде "разгледано" прилагането на международното споразумение, подписано през юли в Истанбул, за да се разреши износът на зърно от Украйна

16.08.2022 | 23:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Гутериш на визита в Лвов, ще се среща със Зеленски и Ердоган

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще посети Лвов в четвъртък за тристранна среща с президентите на Украйна и Турция. Това съобщи на брифинг говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

"Генералният секретар ще посети Лвов в четвъртък по покана на украинския президент Володимир Зеленски за тристранна среща, на която ще присъства и турският президент Реджеп Тайип Ердоган", каза той. По думите му генералният секретар ще бъде в Лвов на 18 август, в Одеса на 19 август и в Истанбул на 20 август.

На срещата ще бъде "разгледано" прилагането на международното споразумение, подписано през юли в Истанбул, за да се разреши износът на зърно от Украйна - споразумение, "в което Турция е ключов елемент", добави Дюжарик.

В петък Антонио Гутериш ще посети Одеса - едно от трите украински пристанища, използвани по силата на международното споразумение, което вече позволи отплаването на 21 кораба, натоварени с царевица и пшеница.

"Той ще посети пристанище - едно от трите пристанища по споразумението за износ на храни от Черно море. Той ще приключи пътуването си в Истанбул в събота, за да посети Съвместния координационен център (СКЦ), който наблюдава споразумението", каза Дюжарик.

Той заяви, че основната тема на посещението на генералния секретар на ООН в Украйна ще бъде изпълнението на споразуменията за износ на храни, а също така се очаква да бъде повдигнат въпросът за ситуацията около Запорожската атомна електроцентрала и обстрела на следствения арест в Оленовка.

"Целта на посещението по покана на украинския президент Володимир Зеленски е да се обсъди износът на храни от Украйна", каза той. "Несъмнено ще бъдат повдигнати и въпроси за атомната електроцентрала в Запорожие и мисията за установяване на фактите", добави Дюжарик, цитиран от БГНЕС.

На 27 юли в Истанбул официално започна да функционира Съвместният комитет за сътрудничество, в който влизат представители на трите държави и на ООН, за да се даде възможност за безопасно транспортиране на търговски хранителни продукти и торове с търговски кораби.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК